zondag 10 maart 2013

Waarom fysiek straffen niet werkt

Waarom fysiek straffen niet werkt

Tekst door: Sandra van Hulten en Roland Groenenboom


Wel of niet fysiek straffen is denk ik één van de meest bediscussieerde onderwerpen in ‘hondentrainingsland'.



Wat versta ik eigenlijk onder fysiek straffen of fysiek corrigeren?


  • met de lijn corrigeren (aan de lijn trekken, de hond meesleuren)
  • schoppen
  • aan de oren trekken
  • een tik(je) geven
  • in de nek ‘bijten' of de hond aanstoten (‘Snap him out of it')
  • in het nekvel pakken
  • in de snuit knijpen
  • in de lies knijpen
  • enz.


Kortom, alles wat bedoeld is om de hond te laten stoppen met wat hij doet door hem een onaangenaam gevoel te geven.

En ja, ik weet het wel:


  • 15 jaar geleden deed iedereen het en dat werkte prima, werd beweerd.
  • Er zijn genoeg hondenscholen die het doen, zelfs al adverteren ze met het feit dat ze beloningsgericht trainen.
  • En zelfs op TV wordt het gedaan.


Laten we eens een paar veelgehoorde misvattingen over fysiek corrigeren doornemen.


Maar de hond moet toch weten wie de baas is?

De hond moet weten tot wie hij zich kan richten voor steun, veiligheid en instructies: hij zoekt een betrouwbare leider. Dat is degene die hij zal respecteren. Als je hond weet wat hij aan je heeft, als je consequent bent en rustig blijft en als je steun biedt op het juiste moment, dan weet hij dat jij zijn baasje bent.



Maar honden corrigeren elkaar toch ook fysiek?

Een veelgehoorde reden waarom het oké is om je hond fysiek te straffen. En het klinkt ook wel logisch. Als de honden elkaar zo begrijpen, waarom zouden we ze dan niet in hun eigen taal ‘aanspreken'? Het is waar dat honden grommen, hun tanden laten zien en soms zelfs happen om elkaar iets duidelijk te maken. Voor honden zijn deze vormen van “agressie” echter bedoeld om een erger conflict uit de weg te gaan. Ze sussen elkaar en voorkomen zo echte ruzie. Als ik mensen hun hond zie corrigeren is dat bijna altijd uit machteloosheid en/of frustratie. Bovendien zijn wij geen honden en ziet de hond ons ook niet als soortgenoot. We kunnen dus wel proberen om die grom of beet na te doen, maar hoe overtuigend zal het zijn?



Maar ik moet hem toch leren wat hij niet mag?

Het is erg belangrijk om de hond te leren wat wel en wat niet mag. Hij moet leren dat er regels zijn en bepaalde grenzen. Die regels en grenzen moeten dan wel onder alle omstandigheden consequent worden toegepast.

Stel je voor: vanaf morgen mogen we ineens niet meer door groen rijden. Vanaf morgen is rood licht het teken om door te rijden. Maar dat vertel ik je niet. Naast een hoop ergernis en misverstanden dat het plotseling veranderen van deze basisregel zal opleveren, krijg je ook nog eens een boete voor door groen rijden, want dit zijn de nieuwe regels!

Zo raakt onze hond ook wel eens gefrustreerd, want ongemerkt veranderen wij, als baasje, vaak de regels voor wat onze hond wel of niet mag doen.

Bijvoorbeeld, als hij nog een schattige puppy is, vinden we het niet erg als hij tegen ons opspringt. Maar een jaar en 25 kg later, mag hij echt niet tegen die oude dame met haar nette pakje opspringen. De hond hiervoor plotseling wél corrigeren zal hij natuurlijk niet kunnen begrijpen. Die oude dame is ook leuk en opspringen levert nu eenmaal vaak aandacht op, dus waarom zou je het niet proberen? Trouwens, jij snapte toch ook niet waarom je die bekeuring kreeg voor door groen licht rijden omdat niemand je had ingelicht dat de regels waren veranderd?



Nee, ik denk dat het niet nodig is om je hond fysiek te corrigeren om zo te laten zien dat je de baas bent en wat de regels zijn. Een baasje moet regels en grenzen aangeven, maar fysiek straffen is daar echt niet voor nodig. Je wordt er geen beter baasje van. Integendeel: boosheid wordt door de hond gezien als onzekerheid en instabiliteit van zijn baas. Zou jij iemand vertrouwen die je de ene keer lief aanhaalt en de andere keer fysiek straft? Nee toch?

Maar, moeten we dan alles maar pikken van onze hond? Nee, natuurlijk niet! We moeten hem heel duidelijk maken dat bepaald gedrag niet gewenst is. En over hoe we dat kunnen doen? Daarover de volgende keer meer! Wordt vervolgd…

Vergeet niet om je aan te melden voor de nieuwsbrief zodat je ook het vervolg direct per mail ontvangt.

O, wacht nog even! De allerbelangrijkste reden waarom fysiek straffen niet werkt heb ik nog niet eens genoemd: het is niet leuk om zo met je hond om te gaan!



Als je dit interessant vond om te lezen, hebje misschien ook interesse in een workshop over 'hoe honden leren'? Of wil je nog wat meer weten over goed leiderschap?



Geen opmerkingen:

Een reactie posten