zondag 10 maart 2013

Lopen aan de lijn zonder trekken


Lopen aan de lijn zonder trekken. 


Mijn hond gedraagt zich perfect aan de lijn!

Mooi! Dan heb jij onderstaande tips en adviezen niet nodig. Misschien weet je iemand die ze wel nuttig zou vinden?

Of kan er best nog het één en ander verbeterd worden aan jullie wandeling tesamen?

Lees dan verder.


Waarom trekken honden eigenlijk aan de lijn?? 


Omdat ze de baas willen spelen?

Omdat ze dominant zijn?

Omdat ze eigenwijs zijn?

Welnee!!

Er zijn 2 hoofdzaken waarom honden aan de lijn trekken:

ze hebben geleerd dat het iets oplevert... en

ze lopen in een ander tempo dan wij.


Het meest gegeven advies: "zodra de hond aan de lijn trekt, ga je stilstaan". 


Werkt het?? Meestal niet!



Wat gebeurt er?

> Als je stil gaat staan, gaat de hond zitten of kijkt naar de baas en trekt niet meer aan de lijn.

> Zodra je weer verder begint te lopen, begint de hond weer te trekken.

> Jojo effect, het levert niet het gewenste resultaat.

> Voor zowel baas als hond is dit een zeer frustrerende methode.

> Ik ken niemand die dit consequent toe kan passen (je kunt tijdens het oversteken midden op de weg bijvoorbeeld niet stil gaan staan).

En tot slot, sommige slimmeriken gaan er juist meer van aan de lijn trekken... Hoe? Nou, zij leren dat trekken aan de lijn ervoor zorgt dat je stil gaat staan en als ze dan gaan zitten of naar de baas kijken dat iets oplevert. Dat maakt dat uiteindelijk het trekken aan de lijn dus alsnog iets oplevert....

Oeps!



Wat nu?

Wat werkt dan wel? Dat wil je natuurlijk ook weten! 

1 ste tip: 


Zorg ervoor dat de hond nóóit effect heeft met het trekken aan de lijn.

Houd de hand waarin je de lijn vast hebt op één vaste plaats zodat je niet ongemerkt een paar centimeters 'meegeeft'.

Als de hond trekt aan de lijn (zolang er spanning op de lijn staat):

  • laat je hem niet snuffelen, 
  • loop je niet mee op hem te laten plassen of poepen, 
  • laat je hem niet met een andere hond in contact komen, 
  • zorg je dat hij niet door andere mensen geaaid wordt. 
  • Laat de hond ook zeker niet los lopen als hij trekt aan de lijn en zet ook de flexlijn nu niet op het standje 'flexen'. 


Als hij naar een van bovengenoemde doelen wil trekken, loop je er in een boogje omheen.


De hond leert nu dat het trekken aan de lijn geen effect meer heeft.

2de tip: 


Nu moet hij ook nog leren dat we eigenlijk willen dat hij rustig in hetzelfde tempo naast ons loopt. Dat moet je hem stap voor stap leren. Je loopt in eenzelfde tempo in een door jou gekozen richting. Begin met belonen op de momenten dat er heel even geen spanning op de lijn staat. Het maakt nog niet uit of de hond voor, achter, rechts of links loopt.

Beloon in ieder geval met je stem en soms met een brokje. Als de hond aan de lijn trekt, loop je rustig in hetzelfde tempo verder en je zegt niets tegen de hond.

Stap voor stap ga je iets meer van hem vragen en moet de hond steeds beter en netter naast je lopen. Niet te snel willen, de hond moet de kans krijgen om iedere stap te begrijpen voordat je verder gaat.

3de tip: 


Als 3de geef ik je nog een laatste bonus tip. Als je de vorige tips een tijdje goed toepast, zul je het volgende opmerken: de hond komt misschien nog wel op het einde van de lijn maar zal minder fanatiek zijn best doen om dan nog verder te trekken. En je zult merken dat je hond vaker aan een slappe lijn loopt en misschien zelfs al veel meer aandacht voor je heeft.



Over die aandacht voor jou hebben gaat de laatste bonus tip. Lopen aan de lijn heeft veel te maken met zelfbeheersing van de hond en aandacht hebben voor de baas. Hierbij geef ik je nog een aparte oefening die de hond leert om met jou bezig te zijn en de rest ‘los' te laten.



Begin in huis met deze oefening, dan in de tuin, dan op een rustige plaats buiten en stap voor stap met meer afleiding om jullie heen.

Doe de hond aan de lijn en ga stil staan. Je doet niets, niet de hond roepen, niet lokken, niets. Alleen wachten en goed naar hem kijken. Als hij zijn aandacht naar jou richt, dat kan zijn door naar je te kijken maar misschien ook door naar je toe te lopen, zijn hoofd naar je te draaien of zijn oor jouw kant op te draaien. Het gaat erom dat hij met je bezig is. Zodra je dat ziet, beloon je de hond, zeg goed zo tegen hem, geef wat lekkers of doe kort een spelletje met hem.

Als hij dit steeds vaker en langer gaat doen, ga je korte stukjes lopen met hem. Begin met 1 stap en maak het langzaam moeilijker door meer stappen achter elkaar te doen. Beloon de hond als hij op je let, als hij met je mee loopt of opmerkt dat je een bochtje maakt. Let op dat je de hond niet meelokt, niet met voer of lekkers in je hand gaan lopen! Hij moet eerst op je letten en dan krijgt hij pas iets van je.



Lopen aan de lijn is voor veel honden moeilijk. Het kost veel training en herhalingen om de hond dit te leren. Wil je graag persoonlijke coaching hierin en onder begeleiding hier veel mee kunnen oefenen? Cani-Connect organiseert in april een intensieve korte cursus speciaal over dit onderwerp. In een hele kleine groep leer je om met de hond zelfs in moeilijke situaties ontspannen aan de lijn te kunnen wandelen. Voor meer informatie, klik hier. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten