zondag 10 maart 2013

Roedelregels, dominantie en hoe word je een beter baasje?


Roedelregels, dominantie en hoe word je een beter baasje?



  • Als baasje moet je eerst door de deur of een smalle doorgang. 
  • Als baasje moet je eerst eten. 
  • De hond mag niet op de bank of bed. 


hond op de bankDit zijn een aantal van de ´regels van de roedel´ of ´dominantieregels´ die menig hondeneigenaar toepast in de omgang met zijn trouwe viervoeter en zo probeert een beter baasje voor hem te zijn. Ik heb zo mijn twijfels bij de uitvoering van die regels en daarmee over het algemene nut ervan.

Hond eerst door de deur? 

Neem nu de regel dat je als baasje eerst door een deur of smalle doorgang moet gaan. Ik zie vaak genoeg mensen die deze regel proberen uit te voeren. Ze proberen zich met veel getrek en fysieke overmacht als eerste door de deur te wurmen. Waarna de hond vervolgens langs hen heen naar buiten stormt en zijn baasje naar de dichtstbijzijnde boom sleurt.

Hond eet als laatste!

Nog een voorbeeld, de regel dat de baas eerst eet, is afgeleid van de regels in een roedel wolven, waar de zogenaamde Alfa wolf als eerste eet. Als we deze regel toepassen bij onze hond of pup (waarbij wordt vergeten dat wolvenpups uiteraard voorrang krijgen, als voortbestaan van de groep) levert dit in het minst gunstige geval een maaltijd lang een bedelende, zeurende hond op, die hiervoor ook nog eens wordt beloond doordat hij nu eindelijk zijn eten krijgt.

Hond op de bank? 

Dan de regel die voorschrijft dat je de hond nooit op bank of bed moet laten. Dat zou hem het idee geven dat hij de baas is. Hoewel ik me redenen genoeg kan voorstellen waarom je de hond niet op de bank wil laten (bezoek wat hier misschien niet van is gediend, haren en kwijl op de bank, slijtage), liggen de meeste honden daar gewoonweg omdat het een zeer comfortabele plek is en niet omdat ze daar de baas liggen te spelen.


Naar mijn mening zorgen deze roedelregels er dus niet automatisch voor dat je een beter baasje voor je hond wordt. Wel ben ik ervan overtuigd dat er regels voor de hond moeten zijn en dat hij behoefte heeft aan structuur en leiding. Maar hoe dan?!



Goed leiderschap 

Ik zie alles wat de hond wil als een beloning voor hem. En ik bedoel daarmee niet alleen een snoepje krijgen, maar ook aandacht, een kluifje krijgen, naar de hond kijken, de riem pakken om te gaan wandelen, zijn waterbak vullen, in en uit de auto mogen, mogen snuffelen, vrij mogen rennen en met andere honden spelen en zo kunnen we er waarschijnlijk nog een aantal noemen.

Bij al deze 'beloningen' ben ik me ervan bewust dat ze gedrag versterken. Dat betekent dat de kans groter wordt dat een hond het gedrag dat voorafging aan de 'beloning' zal herhalen, het heeft hem immers iets positiefs opgeleverd. Dit is hoe honden in elkaar zitten, het zijn egoïsten en opportunisten, steeds op zoek naar hun eigen voordeel. Niets mis mee hoor, we moeten het ons alleen wel beseffen en nog liever, er slim gebruik van maken.

Zorg ervoor dat de hond steeds iets doet wat je van hem wil, voordat je hem iets geeft dat hij van jou wil. Dat hoeven echt niet steeds een hele serie oefeningen te zijn, helemaal niet. Nee, zoek het in praktische dingen. In veel situaties is zelfbeheersing, rustig gedrag en aandacht voor de baas wat we eigenlijk willen van de hond.

Dus, als de hond rustig ergens ligt te wachten -wat wij van de hond willen-, pak je zijn riem –en beloning 1 is binnen!- en roep hem om een wandeling te maken. Voordat je zijn riem en halsband om doet, wacht je tot hij rustig is of vraag hem om te gaan zitten. Alweer een beloning te pakken! Naar buiten mogen gaan, zie ik ook als een beloning, dus ook hier weer wachten op een rustige hond die aandacht voor je heeft. Tijdens de wandeling mag de hond misschien loslopen en lekker rennen en ravotten met andere honden. Uiteraard is ook hier een enorme beloning te verdienen! Rustig zijn en wachten op toestemming van de baas voordat dit feest kan beginnen.

Ook in huis is dit toepasbaar. Je kunt wachten tot de hond met zijn speelgoed komt aanlopen, het voor je voeten of op schoot werpt en om je aan te moedigen met zijn neus tegen je been of onder je arm duwt. Nu is de beloning het samen gaan spelen en als je dat op dit moment doet, beloon je de hond voor zijn zeurende gedrag. Heb je een hond die hier gevoelig voor is en snel leert, dan heb je al snel een hond die de hele dag speelgoed voor je voeten gooit en die vervelend wordt als je 's avonds even rustig tv wilt kijken of aan de telefoon zit. (herkenbaar?). Speel met hem, maar op een ander moment. Ga met hem spelen als hij rustig ligt. Zorg dat jij degene bent die het initiatief neemt om het spel te starten, bepaal bovendien wat voor spelletje je gaat doen en minstens net zo belangrijk, zorg ook nog ervoor dat jij degene bent die het spelletje weer beëindigt. 



roedelregelsEn nu?! Heeft de hond nu al geleerd dat jij de baas bent en de regels opstelt? Jazeker, de hond leert op deze manier namelijk dat jij als baasje een essentiële schakel bent naar voor hem belangrijke zaken. Hij wordt op een goede manier afhankelijk van je en gaat jou als toegangspoort zien tot de dingen die hij graag wil.Ook leert hij zo wat hij moet doen om het te krijgen.

Eindresultaat: de hond weet dat, als hij doet wat je van hem wil (een oefening, maar dus ook 'gewoon' rustig zijn en aandacht voor je hebben) dat er een mogelijkheid is dat hij iets krijgt wat hij van jou wil. Maar jij bepaalt of en wanneer hij dat krijgt. Dit zorgt ervoor dat je weet wat je aan elkaar hebt, dat je een goed op elkaar ingespeeld team wordt en dat je vertrouwen hebt in elkaar!




Wil je nog meer weten over Leiderschap, oefenen met voorbeelden en leren hoe je een nòg beter baasje wordt? Lees verder >

1 opmerking: