dinsdag 9 september 2014

Help! Mijn puppy bijt hard tijdens het spelen...

Puppy's bijten om te onderzoeken, om te spelen, omdat ze last hebben van hun tanden en als ze overprikkeld zijn. 
Dit artikel gaat over bijtgedrag tijdens spelen. 

Bijten – spelen
Ja, het is normaal dat pups hun bekje gebruiken om te spelen maar ze moeten wel leren dat ze dat niet bij mensen mogen doen. ‘Zachtjes ‘ aanleren ben ik geen voorstander van, simpelweg omdat zachtjes niet voor iedereen hetzelfde is. Wat vind jij zachtjes? En je buurjongetje van 6, wat vindt hij zachtjes?

Leer de pup dus dat hij bij de interactie met mensen zijn bek niet mag gebruiken, dat is veel gemakkelijker voor hem dan leren om zachtjes te bijten. Want tja...wat is zachtjes? Dat is nogal subjectief.

Stimuleer de pup om met speelgoed te spelen. Hij weet misschien nog niet dat dat ding met die draadjes voor hem bedoeld is ;-). Leer de pup ook vanaf dag 1 om zijn opwinding onder controle te houden tijdens het spelen. Dat betekent dat hij het speeltje niet krijgt als hij blaft, springt of op een andere manier te opgewonden is. Leer hem dat het spelen start of verder gaat zodra hij zijn pootjes (alle 4!) op de grond heeft en rustig wacht. 

Nadat hij heeft geleerd waar hij wel mee mag spelen en in mag bijten, moet hij leren dat hij niet in onze armen, handen of benen mag bijten. Zodra de pup in ons bijt of zelfs al voel je maar tandjes (ook als het geen pijn doet of je denkt dat het per ongeluk is), zeg met een hoge stem “ai!” en ga direct rechtstaan, sla de armen over elkaar en draai je hoofd en lichaam een kwartslag weg van de hond en blijf staan. De pup zal stoppen met bijten. Je lichaamshouding is nu een heel duidelijk stop-signaal voor de hond. Na een korte onderbreking (hoe lang hangt af van hoe snel je pup rustiger wordt) ga je verder met het spelen met de pup en krijgt hij een nieuwe kans.

Ben consequent! Iedere keer dat de pup zijn tandjes gebruikt, moet een korte onderbreking volgen.

MAAR... “Mijn puppy stopt niet bijten als ik “ai” zeg en recht ga staan.” Hij gaat gewoon door of gaat zelfs harder bijten, grommen en blaffen naar me, hij hangt dan in mijn broek.
Geef je puppy 3 seconden om rustiger te worden en op je stop-signaal te reageren. Doet hij dat niet of wordt hij zelfs heviger? Dan is hij moe, overprikkeld of te opgewonden en verliest zijn zelfbeheersing. Hierover in een ander artikel meer. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten