donderdag 20 november 2014

Help! Mijn puppy verandert af en toe in een Gremlin!

Komt dit je bekend voor?! 


Op dit soort momenten is je pup ‘niet voor rede vatbaar’. 

Afleiden met een speeltje als hij ergens in wil bijten waar hij niet in mag bijten, werkt niet. Je moet het heel vaak herhalen en de pup blijft maar teruggaan naar datgene wat niet mag. 

Als je nu ‘Ai’ zegt en opstaat en de pup probeert te negeren, gaat de pup gewoon door. Hij stopt niet maar blaft verder tegen je of gaat nu zelfs in je broek bijten. Corrigeren en boos worden maken de boel alleen maar erger. Je pup komt 3 keer zo fel terug of begint wild om zich heen te bijten en te grommen. Soms rennen ze rondjes door de kamer. 

Veel pups worden, als ze veel nieuwe indrukken te verwerken hebben gehad, druk. Ze draaien een beetje door. Ze kunnen dan veranderen in Gremlins.

Ze gaan sneller bewegen, harder bijten, kijken wild uit hun oogjes, blaffen, zijn onrustig, soms ook onzindelijk, rennen rondjes, blijven maar bijten, enzovoorts.


Bijtgedrag van je puppy

Pups krijgen heel veel nieuwe indrukken te verwerken in de eerste paar weken. Afhankelijk van het karakter van de pup, kan hij hier beter of wat minder goed tegen. 

Het spreekwoordelijke emmertje loopt af en toe gewoon over en je pup raakt overprikkeld. Hij is vermoeid, heeft veel indrukken opgedaan en kan zijn rust nog niet zo goed zelf vinden. 

Wat kun je nu doen? 

Wat je pup nu nodig heeft, is rust! Pak hem rustig op en zet hem in de bench. Voorwaarde is dat de bench al zijn veilige plekje is. Is dat nog niet het geval, neem de pup dan op schoot of tussen je benen. Pak hem stevig vast zodat hij voelt dat hij vastgehouden wordt. Geef hem iets om op te kauwen, een botje bijvoorbeeld. Doe dit in de bench maar ook op je schoot of tussen je benen. 
Je puppy zal in de meeste gevallen snel rustig worden en in slaap vallen.
Ben niet bang dat je pup de bench nu als strafplek gaat zien. Als je hem er rustig inzet en hem bovendien iets geeft om op te kauwen, zal hij je dankbaar zijn. Wat belangrijk is bij het inzetten van de bench in deze modus, is om de overprikkelde staat zo snel mogelijk te gaan herkennen. En dan de pup ook zo snel mogelijk in de bench te doen. 
Zo voorkom je dat hij eerst heel opgewonden raakt en oververhit. Zie je dus dat je pup oververhit begint te raken. Begint hij te hijgen, gaat sneller bewegen, kijkt wilder om zich heen? Pak hem rustig op en zet hem in de bench. 
Nog beter is het te voorkomen, en tijdig te zorgen voor voldoende rust. 

Het is normaal voor pups dat dit af en toe gebeurd. Komt het regelmatig voor bij jouw pup? Het zou kunnen dat hij structureel te weinig rust neemt/ krijgt. Wist je dat een puppy van de 24 uur per dag er ongeveer 16 - 18 moet slapen/rusten?

Sommige pups kiezen zelf voor de rust maar het merendeel moet je helpen door ze in de bench te leggen en op die manier wat rust en regelmaat te bieden. Ben je met je pup op pad geweest en heeft hij nieuwe indrukken opgedaan? Bijvoorbeeld een eerste keer naar het bos of een stukje langs die drukke weg gelopen maar het zou ook kunnen komen door een verjaardag of drukkere dag in huis. Geef je pup de dag erna wat extra rust. Houd de wandelingen een dagje simpel en korter, gewoon een bekend blokje om. Leg hem een keertje extra in de bench om te slapen.
Zo geef je  de pup de tijd om die nieuwe ervaringen een plekje te geven.

Wat moet je vooral niet doen?

Ik hoor nogal eens dat dit soort gedrag bestempeld wordt als dominant bijtgedrag en dat je het dus flink moet corrigeren door de pup bijvoorbeeld een por te geven of in zijn nekvel te pakken en hem op zijn rug te leggen.
Ik ben hier geen voorstander van. Zoals hierboven al uitgelegd, denk ik dat de pup in zo'n gremlin-modus de controle over zichzelf een beetje kwijt is en zich niet echt meer bewust van wat hij doet.
Als je hem in die 'state of mind' zal proberen te corrigeren zal dat in veel gevallen leiden tot een nóg hevigere reactie van de pup. Hij voelt zich waarschijnlijk aangemoedigd door je en ziet jouw, als correctie bedoelde handeling, als uitdaging of als bedreiging. Beiden wil je niet.
Je pup kan in deze staat simpelweg niet leren. Haal hem uit de situatie en doe wat je kunt om rustiger gedrag te stimuleren. In een bench, op schoot, tussen je benen, iets geven om te kauwen en laat hem slapen.

In eerdere artikeltjes heb ik al uitgelegd hoe je met ander bijtgedrag van je puppy om kunt gaan.
Bijten tijdens het spelen >>>
Bijten in spullen >>>



Geen opmerkingen:

Een reactie posten