woensdag 10 april 2013

Stappenplan opspringen


Stappenplan opspringen


Springt jouw hond op tegen mensen? Vinden anderen dat vervelend, maar misschien jijzelf ook wel als je eens nette kleren aan hebt?  

Opspringen is een veel voorkomend probleem. Vervelend als je van honden houdt, maar natuurlijk nog vervelender als je er liever niets mee te maken hebt. Wil jij hier wat aan doen?

Neem het stappenplan rustig en uitgebreid door. Volg de stappen zeer nauwgezet. Het is geen gemakkelijke oefening, maar als je het stappenplan volgt, beloof ik je dat je hond niet meer op zal springen.  

Ken je iemand die dit stappenplan misschien ook graag zou willen hebben? Stuur het gerust door en doe meer mensen er een plezier mee.


Waarom springen honden eigenlijk op?
  • Gedag zeggen, ze willen je begroeten en proberen bij je gezicht te komen om je te likken.
  • Aangeleerd gedrag, vragen om aandacht of een andere reactie.
  • Ongecontroleerd gedrag, de hond is zo opgewonden dat hij gaat springen.
  • En sommige honden springen tegen je op (of liever gezegd springen ze dan tegen je aan) om je te waarschuwen. De hond voelt zich dan misschien bedreigd of weet niet hoe hij moet eageren op je aanwezigheid. In dit laatste geval zal de hond opvallend hard tegen je opspringen.


Hoe het ook bedoeld is en waarom de hond ook springt, voor niemand is het fijn, zeker niet als ze vuile, natte en modderige poten hebben. Het is niet netjes voor mensen en het kan zelfs zeer gevaarlijk zijn (denk bijvoorbeeld aan kleine kinderen en oudere mensen). Laten we maar eens aan de slag gaan.  



Wanneer werkt dit stappenplan niet?  
  • Als je hond niet alleen springt tegen mensen maar ook naar ze gromt.
  • Als je hond ook bang is voor mensen. 
  • Als hij de neiging heeft om te gaan bijten als …





Wat moet je niet doen? 

Probeer je hond als hij tegen je opspringt niet op andere gedachten te brengen door hem weg te duwen, “Nee” / “Genoeg” / “Stop” / “Laag”… te roepen of te corrigeren op welke manier dan ook.  Je hond zal deze reactie niet begrijpen, gefrustreerd zijn en misschien nog wel meer gaan opspringen.   



Stap 1 (de hond leren dat opspringen geen effect meer heeft):

De hond moet leren dat opspringen vanaf nu geen effect meer heeft, dat het hem niets meer oplevert. Deze regel geldt voor alle leden van het gezin.

Zodra de hond opspringt maak je een kwartdraai, hou je je handen bij je lichaam (eventueel over elkaar heenslaan op je borst) en kijk je niet naar de hond.  Ook niets tegen hem zeggen.

Door direct een kwartdraai te maken, zal je de hond reeds afremmen in zijn gedrag. Timing en consequent toepassen zijn hierin essentieel. Direct wegdraaien als de hond ook maar een klein beetje opspringt of als hij al met zijn voorpoten van de grond komt!

Het hele gezin dient mee te doen! Iedereen in het gezin moet dit 100% consequent toepassen! 

Zodra de hond met zijn 4 poten op de grond blijft en je niet aanraakt maar KALM staat te wachten (in staan of zit), zeg je onmiddellijk “Goed zo!”, kijk naar de hond en geef hem aandacht of aai hem.

LET OP: Zodra hij echter weer opnieuw begint te springen, hem direct weer opnieuw negeren!  Negeren = de hond niet aanraken (ook niet wegduwen), niet naar hem kijken en niets tegen hem zeggen (ook geen “nee”, “foei” of “laag”). 


Terwijl je stap 1 met het gezin en de hond oefent, moet je ervoor zorgen dat de hond in andere situaties niet tegen mensen op KAN springen. Hoe? Als er bezoek komt, doe je hem in een ren, bench of andere kamer. Buiten lijn je de hond op tijd aan als er mensen aankomen. GEEN RISICO NEMEN. De gewoonte van het opspringen moet doorbroken worden en dat kan niet als de hond steeds in een situatie komt waarin hij toch kan gaan opspringen.  





Stap 2 (de hond leren dat hij moet gaan zitten om aandacht te krijgen of begroet te worden):

Door de hond EERST te leren wat hij WEL moet doen bij een begroeting of om aandacht te krijgen, is het veel gemakkelijker hem DAARNA te leren dat hij NIET mag opspringen. 

Dus leren we de hond om te gaan zitten zonder je aan te raken bij een begroeting of om aandacht te krijgen. 

We oefenen deze 2de stap eerst nog steeds alleen met het gezin. Ook hier dienen jullie samen te werken en allemaal consequent te zijn. Anders werkt het niet! 

Iedere keer als je dénkt dat hij misschien kan gaan opspringen (maar hij heeft het nog niet gedaan!), zeg je “zit!”.  Zeg maar één keer “zit”, hij moet het in 1 keer goed doen.
  • Als de hond gaat zitten, wordt hij vriendelijk aangekeken en toegesproken (goed zo!) en eventueel ook al geaaid.
  • Als hij niet gaat zitten, negeer hem compleet (= wegkijken, zwijgen en afblijven van hem, ga je ding doen zoals jas uit, boodschappen wegzetten,… dus niet “zit” blijven vragen!!!). 
  • Als hij opspringt, draai je je direct weer een kwartdraai om en kijk je van hem weg (stap 1).


LET OP: De timing van je commando “Zit!” is super belangrijk! Je moet het geven vóórdat de hond opspringt.  

Deze manier van ‘communiceren’ met de hond is zeer duidelijk voor hem.  Als jullie heel consequent zijn hierin en bij het begroeten alleen maar tegen hem praat, naar hem kijkt en / of hem aait als hij zit, zal hij vrij snel leren om voor dit laatste te kiezen.

Na veel herhalingen zal je het commando “zit” niet meer hoeven te geven, de hond zal uit zichzelf gaan zitten als hij je wil begroeten of aandacht wil. Hij heeft geleerd dat dit het enige gedrag is wat hem nog iets oplevert.  





Stap 3 (de hond leren om ook bij andere mensen te gaan zitten om aandacht te krijgen of begroet te worden):

Nu de hond doorheeft dat in hij in het gezin alleen nog maar aandacht krijgt of begroet wordt als hij zit, wordt het tijd om de training te gaan uitbreiden. Doe dit pas als de hond bij het gezin inmiddels niet meer springt en bovendien altijd uit zichzelf gaat zitten. 

Vraag bezoek of ze willen helpen bij je training. In eerste instantie begin je pas met oefenen als het bezoek al even in huis is. In het begin, als ze binnenkomen, zorg je dat je hond er nog niet bijkan. Zet hem in een ren, bench, andere ruimte of buiten. Als het bezoek een tijdje bij je in huis is en de hond is rustig geworden, kun je de hond bij het bezoek laten. Het bezoek moet de hond in het begin negeren! 

Als de hond naar je bezoekers gaat, geef je hem het commando “zit!” voordat hij op kan springen.
  • Als de hond gaat zitten, dan mogen ze naar hem kijken, er tegen praten (“goed zo, jongen”) en / of een aai geven als beloning. 
  • Als hij niet gaat zitten, moeten ze hem compleet negeren.
  • Als hij toch zou opspringen of tegen hen aanduwt moeten ze een kwartdraai maken en wegkijken.


Ook bij deze stap SUPER consequent zijn, anders zal je hond gewoon niet begrijpen wat je van hem wil.  




Puntjes op de i. 

Na deze 3 stappen te hebben doorlopen, weet je hond wat hij moet doen om mensen te begroeten of aandacht te krijgen. Zitten! 

Als hij zover is, zal hij 8 van de 10 keer uit zichzelf gaan zitten. Uiteraard willen we hem leren om ALTIJD te gaan zitten en dat hij NOOIT mag opspringen. Nu hij een alternatief heeft, zal hij dit makkelijk kunnen leren. 


Zo zet je de puntjes op de i in het gezin:   OEPS!

Ook hier oefenen we eerst weer alleen in het gezin, pas daarna met andere mensen. 

Zeg “OEPS!” op het moment dat hij opspringt of duwt en je geeft hem vervolgens onmiddellijk een “time out”. Dat doe je door hem gedurende 2 minuten af te zonderen van het hele gezin. Je kunt dit doen door de hond direct buiten te zetten of ergens in de kamer aan de lijn vast te maken zodat hij niet meer bij je in de buurt kan komen. Hij wilde begroet worden of aandacht krijgen, en nu bereikt hij het tegenovergestelde….

Om je hond dit te laten snappen moet je goed letten op de volgende dingen:
  • De timing van je waarschuwingssignaal “OEPS!” moet op het juiste moment gegeven worden => precies op het moment dat hij opspringt / duwt (niet ervoor en niet erna: anders zal je hond de link niet leggen en geen verband leggen tussen de “OEPS” en het opspringen / duwen.)
  • Het is van groot belang dat je hem rustig en zonder echt boos te worden afzondert. Terwijl je dat doet, zeg je niets tegen de hond.
  • De “time out” mag niet langer zijn dan 2 minuten. Anders zal hij nadien niet meer weten waarom hij de “time out” kreeg.
  • Na de “time out” moet de hond weer een kans krijgen om het goed te doen. Als je nu weer denkt dat hij gaat springen, geef je het commando “zit” en geef hem aandacht als hij dat opvolgt.
‘Duidelijkheid’ en ‘consequent zijn’ zijn ook hier dus weer de gouden regels.  Iedereen van het gezin moet deze procedure toepassen en consequent altijd en “time out” geven indien hij opspringt of duwt. 

Als jullie hier consequent in zijn, zal je gaan merken dat de hond ook de laatste 2 van de 10 keer zal kiezen om te gaan zitten (en daarvoor aandacht zal krijgen) in plaats van op te springen (en daarvoor een “time out” te krijgen).

Hij zal na een tijdje niet meer ‘willen’ opspringen en altijd gaan zitten als hij jullie wil begroeten.  





Zo zet je de puntjes op de i bij andere mensen:   OEPS!

Nu zul je weer wat hulp nodig hebben van vrienden, familie, buren…

Vraag bijv. iemand om aan te bellen / langs te komen.  In plaats van dat de hond apart moet blijven (wat hij tot nu nog steeds moest in het begin!), mag hij in de kamer blijven.

Hij heeft een halsband om met daaraan een lijn van 1 meter lang, zonder lussen of handvaten. De lijn hoef je niet vast te houden maar sleept gewoon met de hond mee.

Zodra je de deur opent om de bezoeker binnen te laten, moet je héél alert zijn.
  • Als de hond doet wat hij moet doen (zitten): BINGO! Hij krijgt aandacht (in begin niet te enthousiast).
  • Als hij toch zou opspringen, zeg je onmiddellijk “OEPS!” en het bezoek gaat vervolgens onmiddellijk weg en trekt de deur achter zich dicht. Negeer de hond allemaal 2 minuten. Je kunt er ook voor kiezen om de hond met behulp van de sleeplijn af te zonderen en een “time out” te geven.


Doe vervolgens de oefening opnieuw vanaf het begin. Het mag maximaal 3 herhalingen kosten opdat de hond niet meer opspringt / duwt maar gaat zitten.   Als het niet gelukt is na 3 keer proberen: doe een stap terug in het leerproces en oefen nog verder binnen het gezin.






Extra bonustips:

Het binnenkomen van mensen is vaak een erg lastig moment voor de hond.
  • Indien je met minstens 2 personen thuis bent, kan onderstaande tip je hier nog mee helpen. De persoon die thuiskomt (en besprongen gaat worden), negeert de hond volledig, gaat rechtstreeks naar de andere persoon en neemt de andere persoon stevig in zijn armen (zeker handig voor kinderen). Vertel tegen elkaar over jullie dag, terwijl jullie elkaar goed omarmen. Negeer de hond volledig. Als de hond stopt met opspringen, je niet meer aanraakt (30 cm tussen de hond en jezelf) en rustig is geworden, zeg je “goed zo!”, kijk je naar hem en mag je hem belonen. Indien hij opnieuw gaat omspringen, onmiddellijk het contact met hem volledig verbreken en hem weer 100% negeren door elkaar vast te nemen. (Als je ondertussen ‘uitverteld’ bent, begin je maar de soorten fruit op te noemen. Desnoods ook nog alle groenten… tot hij kalm is).  Als hij weer rustig is, zijn poten op de grond heeft en je niet aanraakt gedurende minstens 5 à 10 seconden => opnieuw “goed zo!” zeggen, naar hem kijken en je bukken om hem aandacht te geven of te spelen….  Deze laatste stap niet vergeten!!!!! Laat je hond weten welk gedrag wél aandacht oplevert!!!!
  • Als er niemand thuis is of als alternatief voor de tip hierboven. Kom thuis en negeer de hond volledig. Ga direct iets compleet anders doen, maar wel iets ‘actiefs’. Kom binnen, doe je jas uit en neem direct de stofzuiger en ga aan de slag, bijvoorbeeld.


  
Tot slot, blijf scherp!
Af en toe zal het nodig zijn om het commando “zit” nog eens aan de hond te geven voor je hem begroet. Anders bestaat de kans dat hij weer zal gaan opspringen.  


Reageer!
Ga jij het stappenplan gebruiken? Laat even een reactie achter. 
Wil je me laten weten wat je ervan vindt?

Durf jij de uitdaging aan? 
Volg het stappenplan nauwkeurig en je hond zal niet meer opspringen.

Bovendien is er een extra prijs te verdienen!! Als je mij verslag doet van je training en de vorderingen in je stappenplan en een mooi voor en na filmpje maakt, maak je kans op een gratis privéles. 

Doe jij mee? Stuur een email naar sandra@caniconnect.nl met als titel “ik doe mee met de opspringen– uitdaging” en stuur direct je voor-filmpje naar me op. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten