zondag 28 april 2013

Komt een hond bij de dokter…


Komt een hond bij de dokter…

(tekst Roland Groenenboom en Sandra van Hulten)


Ik zit in de wachtkamer bij de dierenarts. Ik moet medicijnen ophalen dus ik heb mijn hond deze keer niet bij me. Er zit wel een ander baasje met zijn hond in de wachtkamer. De hond ligt ontspannen aan de voeten van zijn baasje te wachten. 

Dan gaat de deur van de behandelkamer open en er komt een jonge hond naar buiten stormen. Achter hem aan komt een mevrouw die haar best doet om de hond vast te houden. Zodra de hond de andere hond in de wachtkamer ziet, begint hij daar hevig tegen te blaffen. De mevrouw wordt boos op haar hond, ze geeft een flinke ruk aan de riem en spreekt hem bestraffend toe. ‘Doe even normaal Max! Foei!’ Tegen ons verontschuldigt ze zich daarna: ‘Sorry hoor, ik snap niet waarom hij ineens zo doet, normaal doet hij dat nooit, echt niet.’ De mevrouw moet bij de assistente een vervolgafspraak maken en afrekenen. Haar hond is nog steeds in alle staten. Inmiddels heeft hij de buitendeur gespot en doet alle moeite om daar te komen. De mevrouw probeert haar tas te pakken en er iets uit te halen. ‘Max verdorie! Ga nou ff zitten! Doe nou ’s ff rustig! Max zit!’


Eigenwijze hond!

Herken je deze situatie? Als toeschouwer, of misschien herken je jezelf ook wel in die mevrouw? De hond en de mevrouw voelen zich beiden niet goed in deze situatie. De hond is waarschijnlijk gestrest vanwege de behandeling die hij heeft moeten ondergaan. Of misschien is het een hond die van heel weinig prikkels al heel opgewonden kan raken. De mevrouw voelt zich ook niet goed omdat ze zich bewust is van het feit dat ze de controle over haar hond kwijt is. Hij trekt als een idioot aan de lijn en luistert niet naar commando’s. Eigenwijze hond?


Op cursus!

De oplossing is natuurlijk simpel! Ga met je hond op cursus!

Je gaat met je pup naar de puppycursus en naar de vervolgcursus. Je wilt je hond namelijk leren op commando te komen, zitten, liggen, blijven... Als het gewenste gedrag onder commando staat, dan zou de hond je theoretisch altijd moeten gehoorzamen als je hem een commando geeft, toch? 
Waarom? Omdat we hem dat zo geleerd hebben en omdat wij vinden dat een hond te allen tijde gehoorzaam moet zijn.

Maar, moet en kan een hond echt altijd gehoorzamen als wij iets van hem vragen? 

Hmmm. Is alleen commando’s aanleren dan toch niet de simpele en voor de hand liggende oplossing?


Altijd gehoorzaam?

Neem de situatie van hierboven bij de dierenarts. Is dit een eigenwijze hond die geen zin heeft om te gehoorzamen? Of is deze hond gewoon té gestrest en opgewonden om te kunnen gehoorzamen.

Stel, je vraagt je hond te gaan zitten en hij doet het niet of pas na enig aandringen. Doet hij dit dan om je te pesten of...?
Nee, hij doet het zeker niet om je te pesten, want zo kunnen honden niet denken. Er kunnen een aantal oorzaken zijn waarom hij niet gaat zitten.

Om hem goed naar je te laten luisteren moet jouw hond ten eerste respect voor jou, als zijn (bege)leider, hebben. Als een vriend je binnen het redelijke vraagt om iets voor hem te doen, dan doe je dit uiteraard; hij is toch je vriend en jullie respecteren elkaar? Vraagt een onsympathiek iemand je om iets voor hem te doen, dan doe je dit waarschijnlijk niet of – als je er niet onderuit kunt omdat hij je chef is, of als je erg bang voor hem bent – waarschijnlijk wel, maar schoorvoetend.

Maar, misschien zijn er andere redenen waarom je hond niet gaat zitten. Jullie lopen bijvoorbeeld al een uur buiten en het is steenkoud en de straat is nat. ‘Brrrr, doe het zelf!’, zou je hond in zo’n geval kunnen denken als je de zit van hem vraagt. Niet om jou te pesten, maar hij moet aan zijn eigen welzijn denken, dus weigert hij wellicht om zichzelf nog meer kou en ongemak te besparen. Of hij heeft last van zijn rug of poot waardoor het moeilijker of zelfs pijnlijk is om te gaan zitten.

Nog een voorbeeld. Je hond loopt lekker los in de duinen en je ziet hem plotseling blijven staan, een voorpoot opheffen, zijn oren spitsen en je ziet hem het volgende moment op volle snelheid vertrekken. Hij zet het op een lopen, want hij heeft een konijn gezien. Je roept je hond, maar hij reageert helemaal niet en holt verder achter het konijn aan. ‘Zie je nou wel!’, denk je, ‘mijn hond is weer eens ongehoorzaam. Net nu ik naar huis wilde gaan, gaat hij er vandoor.’ Maar, waarom luistert je hond niet? In dit geval KAN hij het niet. Als hij eenmaal achter een konijn aan jaagt is het voor hem niet meer mogelijk om te gehoorzamen. De opwinding van de hond is dusdanig gestegen dat zijn hersenen voor andere prikkels zijn afgesloten. We kunnen honden alleen maar laten leren en commando’s geven als ze rustig zijn. Opwinding blokkeert het ‘overwogen nadenken’ bij de hond.


Iets gecompliceerder

Het zal dus onder andere van de bovenstaande factoren afhangen of je hond je commando’s onder alle omstandigheden zal opvolgen. Doet hij dit niet, dan is er wellicht iets meer aan de hand dan alleen maar een eigenwijze hond die niet luistert. Daarom is het belangrijk dat je leert inschatten hoe je hond zich voelt, om zijn taal te begrijpen. Als je hierin geïnteresseerd bent, dan heeft Cani-Connect een nieuwe workshop in het aanbod, namelijk De taal van de hond. Click hier voor meer informatie en om je in te schrijven.
In een volgend artikel gaan we verder in op wat je kunt doen om ook onder moeilijke omstandigheden een goede relatie met je hond te behouden.


P.S. In welke situaties is het voor jouw hond moeilijk of onmogelijk om te gehoorzamen? (Voor mijn Aika zijn er een heleboel situaties te moeilijk. Zij is extreem prikkelgevoelig en heeft zeer weinig impulscontrole. Daar kan ze niets aan doen, maar dat maakt het best wel ingewikkeld en een uitdaging af en toe.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten