vrijdag 3 juli 2015

Eindelijk, zomer in Nederland! Maar voor je hond is warmte een risico waar je als eigenaar echt bedacht op moet zijn!

Eindelijk! Zomer in Nederland! De meeste mensen vinden warmte, zonnetje, terrasje pakken en een dagje strand heerlijk. Maar voor de honden is de warmte een minder groot feest.

Je hond kan oververhit raken en dit kan zelfs dodelijk zijn. 
Er kunnen al beschadigingen optreden door oververhitting bij een lichaamstemperatuur van 40,6 graden. (De normale temperatuur van een hond ligt tussen de 38 en de 39 graden Celsius.)

Je moet er dus als eigenaar bij warm weer echt bedacht op zijn!

Hoe ontstaat oververhitting? 

Als de warmteproductie groter wordt dan de warmteafgifte, stijgt de lichaamstemperatuur en kan de hond oververhit raken.

Als het evenwicht verstoord raakt en de lichaamstemperatuur stijgt, zal de hond proberen de warmte af te voeren door sneller te gaan hijgen. De ademhalingsspieren produceren op een gegeven moment zoveel warmte dat dit bijdraagt tot een verdere verhoging van de lichaamstemperatuur in plaats van tot het gewenste warmteverlies. Deze vicieuze cirkel kan de hond zelf niet meer doorbreken en snel ingrijpen is noodzakelijk. Stijgt de lichaamstemperatuur boven de grens van 40,6 graden dan beginnen de eiwitten in het lichaam beschadigd te raken en worden de lichaamscellen onvoldoende van zuurstof voorzien. Allerlei essentiële processen stagneren. Het dier overlijdt bij een temperatuur van 42 graden.

10 hondenhitteweetjes en tips op een rijtje


Honden kunnen maar heel beperkt afkoelen. Honden hebben geen zweetklieren zoals wij, waarmee ze hun lichaam kunnen koelen. Honden kunnen hun warmte hoofdzakelijk kwijt door te hijgen en ze hebben zweetkliertjes in hun voetzolen. Lekker handig als je in de zomer op de hete ondergrond loopt. Ze kunnen dus maar heel beperkt afkoelen.


1. Honden hebben het VEEL warmer dan wij!
Wist je dat er een groot verschil is in temperatuur op 1,20 m boven de aarde, waar wij ongeveer de temperatuur meten, en dichterbij de aarde, waar je hond zich bevindt?
Hoogte boven de aarde
Temperatuur overdag
120 cm
20 graden
30 cm
27 graden
2,5 cm
34 graden
0 cm
44 graden
Als er in ons weerbericht staat 20 graden, loopt je hond dus al in een temperatuur tussen de 30 en 40 graden! 
Bovendien loopt je hond op het hete asfalt met zijn 'blote' pootjes. En hoewel hij natuurlijk heel wat meer aan zijn pootjes kan hebben dan wij en hij het hele jaar op zijn blote pootjes loopt, is het ook voor hem heet!

2. Neem je hond niet mee in de auto voor lange ritten en laat hem al helemaal niet achter in een stilstaande auto! 
Zelfs niet heel even en ook niet in de schaduw!
Met extreme dage zoals deze week (meer dan 30 graden) helemaal niet met de auto gaan. Een kwartier in een geparkeerde auto kan voor je hond al fataal zijn. En ook als je er zelf bij zit en rijdend kan de temperatuur al snel oplopen.

3. In de schaduw blijven!
Zoek een beschutte, schaduwrijke plek om te wandelen en doe dat vooral in de ochtend.
Dan is de grond het minst warm. Houd je hond tussen 9 en 21 rustig. Zorg dat hij in de schaduw blijft! Mijn honden lopen het liefst de hele dag met me mee en gaan liggen waar ik bezig ben, ook al is dat in de zon. Je hond weet dus niet altijd wat goed voor hem is! Ik laat ze binnen met deze extreme dagen (het is 30+), daar is het het koelste. In de ochtend en laat in de avond een kort stukje wandelen en tussendoor alleen even eruit om te plassen en poepen.

4. Geef je hond geen grote hoeveelheden ijskoud water of veel waterijs. 
Een klein ijsje kan prima en vinden veel honden een lekkernij, maar van grote hoeveelheden kan je hond aan de diarree raken. Laat hem aan het ijsje likken, maar geef hem liever geen hele ijsjes om in één keer op te schrokken.

5. Zwemmen met je hond? Pas op voor broeierige vachten en huidirritaties. 
Heb je een hond met een dikke, langharige vacht of een huid met veel plooien en wil je hem een plezier doen door hem te laten zwemmen? Pas wel op dat de vochtige vacht niet gaat broeien wat tot huidirritaties kan lijden.

6. Ga niet met je hond fietsen met hoge temperaturen! 
Vanaf 20 graden wordt het al afgeraden om met je hond te gaan fietsen. Ze bouwen snel veel warmte op en kunnen dat niet kwijt. Het evenwicht is dan zeer snel verstoord. Heel gevaarlijk.

7. Pas extra op met hoge-energie honden! 
Deze honden geven niet zo snel aan dat ze last hebben van de warmte, ze gaan maar door! Pak je de fiets? Staan ze paraat! Samen joggen? Staan ze paraat! Balletje gooien? Staan ze paraat! Als baas moet je ze toch echt rustig houden met dit weer en ze tegen zichzelf beschermen.

8. Witte, natte t-shirts, natte handdoeken, koelmatjes en koelhalsbanden.
Er is tegenwoordig van alles te koop om je hond te helpen afkoelen. Met natte t-shirts ook weer oppassen dat de vacht niet gaat broeien.

9. Doe waterspelletjes met je hond. 
Laat ze door bakjes lopen, gevuld met water, lekker om de pootjes te koelen.
Zet een zwembadje voor ze neer, grote speciekuip met water voldoet prima of een kinderschelp.
Gooi brokjes of snoepjes in een laagje water en laat de hond ze opduiken. Dat kan natuurlijk ook met zijn favoriete speelgoed.
Zet de tuinsproeier neer en loop daar samen met de hond onderdoor en doorheen. LET OP: deze spelletjes zijn bedoeld om je hond af te koelen! Heb je een hond die snel 'hypert' en wordt hij er heel erg door geactiveerd? Vraag je dan af of je het gewenste doel bereikt!

10. Hondenijsjes maken
Zoals al eerder gezegd geen grote hoeveelheden, maar de meeste honden vinden een ijsje erg lekker.
Je kunt ze eenvoudig zelf maken met ingrediënten naar keuze. Benodigdheden: bekertje of vormpjes om in te vriezen. Yoghurt, niet te zoute bouillon, stukjes vlees, tonijn, enz. Houd het ijsje vast voor de hond, zodat hij eraan blijft likken en niet in een keer alles naar binnen schrokt. Of gebruik een frisdrankflesje om het in vriezen zodat de hond maar aan één kant aan het ijs kan likken. Vergeet niet de ijsjes eerst even af te spoelen voordat je ze aan de hond geeft, zodat zijn tong er niet aan blijft plakken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten