woensdag 4 september 2013

Rood = gevaar!!

Weten jullie het nog?
Er waren 3 emotionele staten. We hebben ze groen, blauw en rood genoemd. 
De groene hond is ontspannen en je kunt veilig met hem omgaan. (Nog even opfrissen hoe het ook alweer zat met de groene hond?)
De blauwe hond is in alerte toestand. Hij stopt, kijkt, luistert en bepaalt wat hij zal gaan doen. Wat hij doet, hoe hij zich gedraagt, in een situatie hangt af van 4 factoren (weet je ze nog?):
  • Karakter
  • Socialisatie
  • Leerervaringen
  • Omgeving
Ok, dan gaan we nu eens kijken naar de 'rode hond'. 

Wat is dat eigenlijk, de rode emotionele staat? 

Een hond in de rode emotionele staat denkt eigenlijk niet meer na. Het rationele gedeelte van de hersenen is nu uitgeschakeld. De hond heeft nu geen controle meer over zichzelf en gaat over op de automatische piloot. Deze toestand wordt ook wel de gesloten of veiligheidstoestand genoemd. 

Hoe komt een hond in deze rode emotionele staat?

Dat hangt af van de 4 factoren die ik hierboven al even noemde en waar we in het laatste artikel wat uitgebreider op zijn ingegaan. 
Als de hond bijvoorbeeld geleerd heeft dat er niet op zijn remmingssigalen wordt gereageerd kan hij in de rode emotionele staat komen. Een mooi voorbeeld is uitvalgedrag aan de lijn. Veel honden die dat doen, hebben als pup of als oudere hond een slechte ervaring met andere honden. Ze zijn misschien gebeten door een andere hond. Ze hebben geleerd dat het conflict proberen te vermijden niet helpt. Het uitvalgedrag wordt een manier om met dit soort situaties om te gaan. Het is vaak effectief, de andere honden blijven op een veilige afstand. Als je zo'n hond hebt of er wel eens een bent tegen gekomen, dan weet je ook dat deze honden niet bereikbaar zijn op zo'n moment. Ze luisteren niet en zijn niet te kalmeren. Het is belangrijk om te weten dat de hond niet bewust ervoor kiest om dit gedrag te vertonen. Hij kan niet anders, als hij eenmaal in de rode emotionele staat zit, heeft hij geen controle meer over zichzelf. 

Hoe herken je een 'rode hond'?

Een hond in de rode emotionele staat kun je herkennen aan onder andere de volgende signalen:
  • de hond kan ineengedoken staan of liggen en is verstard of bevroren
  • de staart van de hond staat recht omhoog of is helemaal aangetrokken
  • de hond springt hard tegen je op en kijkt je aan
  • de hond staart je aan met grote harde ogen
  • constant hijgen
  • grommen, tanden tonen, uitvallen
  • bijten
  • bevriezen
  • trillen

Wat moet je doen met een 'rode hond'?

Interactie met een hond in de rode emotionele staat is gevaarlijk! Je moet voorkomen dat hij 'rood' wordt en gebeurt dat toch, doe er dan alles aan om de situatie zo snel mogelijk te onderbreken. Ga weg uit de situatie of haal je hond weg uit de situatie of haal de onrust gevende prikkel weg uit de situatie. Ga nooit met je hond in 'conflict' in zo'n situatie. Maak je er niet druk over dat de hond dan misschien 'krijgt wat hij wil' of 'gewonnen heeft' of iets dergelijks. De hond denkt er ook niet op zo'n manier over na en hij kan nu niets leren. Hoe vaker en langer hij in deze veiligheidstoestand zit, hoe eerder en sneller de hond dat in vergelijkbare en andere situaties zal gaan doen. Proberen om je hond te corrigeren zal niet lukken, hij zal de link niet kunnen leggen tussen het door jou ongewenste gedrag en de correctie. Meestal legt hij een andere link waardoor je mogelijk een ander probleem erbij krijgt! (voorbeeld: hond willen afleren om tegen de tussendeur op te springen als er mensen op bezoek komen. Hierbij gebruik je een flesje met steentjes om het springen te stoppen door een schrikeffect. Grote kans dat de hond het schrikeffect koppelt aan de mensen die binnenkomen en vanaf nu angstig wordt voor allerlei mensen!) NIET doen dus.

De kunst van een goede training bestaat eruit om goed te bekijken WAAROM de hond een bepaald gedrag vertoont en hem dan stap voor stap een alternatief gedrag aan te leren dat uiteindelijk zo sterk is dat het de oude gewoonte van je hond 'overruled'. 


P.S. Ik wil de volgende blog een aantal voorbeelden uitwerken. Heb jij een hond die soms in de rode emotionele staat komt? Plaats het in een reactie hieronder of mail het naar me. Beschrijf duidelijk wat de aanleiding is en hoe het gedrag van je hond verandert van de groene naar de blauwe en uiteindelijk de rode staat. Misschien neem ik jouw hond wel als voorbeeld. Uiteraard geef ik je ook een tip over hoe een goede training eruit zou kunnen zien. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten