woensdag 27 augustus 2014

Mag ik mijn puppy optillen of maak ik hem dan juist bang?

"Nee! Dat moet je nooit doen!" "Dan leert hij het nooit!" "Dan wordt hij juist bang!" "Je maakt hem zo dominant!" "Honden moeten het zelf uitzoeken!"  

Dit zijn een aantal van de vele goedbedoelde adviezen die je krijgt van veel hondenbezitters als het wel of niet optillen van je pup ter sprake komt. 

Laten we het eens vergelijken...

Je buurjongetje van 6 jaar oud speelt buiten op straat. Hij wordt lastig gevallen en gepest door een groepje pubers. Wat doe je? Ik hoop dat je in ieder geval iets doet! Of laat je je buurjongetje het zelf uitzoeken. Daar leert hij van!  

Ik zie vaak een vergelijkbaar tafereel zich afspelen tussen honden. Een erg jonge puppy die opdringerig wordt benaderd door één of meerdere oudere honden. Pupje loopt aan de lijn en er komt een grote, onstuimige hond aanrennen. Deze lobbes loopt je pupje omver, rent er rondjes omheen, blaft uitdagend en komt steeds naar je pupje toe om te snuffelen. Pupje weet niet wat hem overkomt, in een voor hem nog nieuwe en onbekende wereld komt er een reus op hem afstormen die hem eerst ondersteboven loopt en daarna steeds opdringerig contact zoekt. 

"Hij wil alleen maar spelen" is een dan veel gehoorde verklaring. Misschien, maar je pupje vindt er echt helemaal niets aan! En als je pech hebt, heeft hij nu geleerd dat andere honden niet leuk zijn en dat hij bovendien niet op zijn baasje hoeft te rekenen voor steun. Vanaf nu gaat hij misschien blaffen, grommen of uitvallen als hij een andere hond ziet. 

Een van de belangrijkste dingen die een pup moet leren is dat hij veilig is bij zijn baasjes. Bied je pupje daarom steun als het nodig is. Ga tussen de honden staan of leid de aandacht van een grote of drukke hond af naar jezelf zodat je pupje rustig de tijd krijgt om nieuwsgierig te worden. Dan zal de ontmoeting veel leuker en meer ontspannen verlopen en heeft je pupje een positieve ervaring erbij met andere honden. De pup achter of tussen je benen laten zitten, zorgt ervoor dat hij ervaart dat hij bescherming bij je kan zoeken. Dan kan hij in zijn eigen tempo een andere hond onderzoeken, maar wel vanuit de veiligheid. 

En het optillen van je pup in zo'n situatie? Vaak is het niet nodig. Als je op de hierboven beschreven manier handelt, verlopen de meeste ontmoetingen ontspannen en kan je pup goede, positieve ervaringen opdoen met andere honden. Er lopen gelukkig niet veel agressieve honden los, maar toch... PAS OP en neem geen risico met je pup! Komt er een hond op je afstormen of vertrouw je een hond echt niet? Pak je pup rustig op en houd hem tegen je lichaam aan. Neem gewoon geen risico met je pup, het is van zeer groot belang dat hij alleen maar positieve ervaringen opdoet in die eerste periode. Jij moet daar als baasje voor zorgen! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten