donderdag 3 oktober 2013

Fikkie is bang voor vuurwerk en harde geluiden

In de vorige Blog heb ik uitgelegd dat je door middel van een goede training de emotionele staten van je hond kunt veranderen. Deze keer wil ik je uitleggen hoe dat werkt en aan de hand van een voorbeeld een vóór en ná trainingssituatie laten zien.

Fikkie is bang voor vuurwerk en voor harde geluiden

De laatste tijd ook voor onweer, harde regen en harde wind. Fikkie schrikt niet alleen, hij begint te trillen, erg te hijgen, hij gaat door het huis heen en weer lopen en is heel erg onrustig. Zijn pupillen zijn heel groot en zijn ogen schieten alle kanten op. Arme Fikkie!

Hij is overduidelijk heel erg bang en wordt er enorm gestrest van. Uiteindelijk kruipt hij onder de bank en ligt daar helemaal verstijfd te trillen als een rietje. Het duurt wel een dag voordat Fikkie weel helemaal de oude is.

Fikkie en zijn emotionele staten

Fikkie is overduidelijk in de rode emotionele staat. Hij is zeer gestrest omdat hij maar geen oplossing vind voor zijn probleem. Als ik een schema zou maken van zijn tolerantie ten opzichte van geluiden en specifiek vuurwerk dan zou dat er zo uit kunnen zien. Hoe zien zijn emotionele zones er nu uit?

Fikkie en zijn angst voor geluiden vóór de training. In de groene emotionele staat is hij ontspannen, open, kan hij leren, eten en spelen. In de blauwe emotionele staat is hij alert en vertoont conflictsignalen. In de rode emotionele staat gaat hij trillen, probeert te vluchten, hijgt heel erg.

Bovenstaand schema stelt het gedrag en de bijbehorende emotionele staten voor  van Fikkie zoals hij vóór de training is. Dit schema zal per hond anders zijn, De verdeling van de kleuren schuift op per hond. Dat is ook de reden waarom je de praktische vuurwerktraining nooit in een groep moet doen. Bovendien kan het schema in de tijd veranderen. Afhankelijk van het karakter van de hond en wat hij meemaakt, zal het schema in de loop van de tijd er anders uitzien. Vaak zie je bij angstgerelateerde klachten dat e steeds erger worden. De groen-blauwe grens en de blauw-rode grens schuiven dan op naar beneden. 


Na een goede training zou het schema van dezelfde hond er als volgt uit kunnen zien:
Fikkie en zijn angst voor geluiden ná een bepaalde periode training. Zoals je kunt zien is zijn groene, relaxte emotionele staat een stuk groter geworden. Praktisch betekent dit dat Fikkie van veel geluiden niet eens meer schrikt. Soms tilt hij even zijn kop op, maar slaapt dan weer verder. Tijdens de harde knallen van het vuurwerk is hij wel alert maar hij heeft misschien geleerd om een plek op te zoeken die veilig is en daardoor blijft de angst nu veel beter onder controle. 

Nog een keer naast elkaar: 
Voor Na




Heeft jouw hond vuurwerkangst?

Doe er NU wat aan en doe mee met de speciale vuurwerktraining van Cani-Connect!





Geen opmerkingen:

Een reactie posten